Monday, June 2, 2014

Nome B AVO luokan avaus

Uskaltauduin sittenkin ilmoittamaan Luckyn alkukesän nome kokeeseen...Tähän minua kannusti huipputason kouluttajat, joidenka koulutuksissa olen kevään aikana käynyt. Niin ja tietysti The Kummitäti <3

Minun uskaltautuminen oli siitä kiinni, että tässä edellisinä (kuten tänäkin) keväinä Lucky on ollut päästään sekaisin narttujen suhteen. Nyt se täytyy ihan ääneen todeta, sillä tämmöstä nokkaa maahan hamuamista on just alkukeväästä alkukesään.  Toooooodella ärsyttävää!!! Mutta onneksi se on laantunu kesien kuluessa  aiemminkin =)

Lucky ja 'naiset'... =D 

Tämä siis tarkoittaa myös sitä, että yhteistyön kanssa olen saanu tehdä kovempaa hommaa keväisin eli kuuntelu on ollu niin ja näin. Mutta onneksi Lucky on nyt jo 4v ja nämäkin asiat on miedontuneet...



AVO koe oli sitten sunnuntaina 25.5.2014.  Olimme olleet toimitsijoina kokeissa lauantai päivän, ja itse koepaikalle olimme saapuneet jo perjantai illalla. Muumivaunun kera tietenkin =)
Meille kävi säkä kun saimme starttinumero 6. Silloin ehdin itse nähdä muutaman ekan startin ja ehdin vielä ottaa Luckyn 'hanskaankin'.
Yhtään en ollut jännittynyt aamulla. Sain variksen ja lokin hanskaanottoa varten. Leiripaikalla sain vielä harrastaja ystävän avuksi vesimarkkeeraukseen. Ja JUST...vaikka olin kastattanut Luckyn damilla pari ekaa uintireissua, niin silti se pudotti lokin n.3m päähän minusta...Meinasin pakahtua kiukkuun!!! Yhtäkkiä muistinkin sen viime vuoden Närpiö startin...sehän oli JUST samanlainen Apena aamulla! Ja saatiinhan silloin ykkönen =) Ei muutaku tiukat otteet kehiin! Tiukka katsekontakti ja käsky tomerasti : TÄNNE! Ja niin se sitten päättikin toimia niinku Mamma halus, eikä niinku se itse =D Tai siis: MINÄ päätin =D

Koira autoon ja menoks koepaikalle, linnut joukossa.
Koira autosta ja edellisen vuoden neuvosta vanhalta nomeharrastajalta tein juuri niinkuin hän oli neuvonut:
yhdessä vietiin Luckyn kans lintu 3m päähän rauhallisesti maahan laskien...Napakka lähetys: NOUDA!
Ja  niin lokki tuli käteen. Pidennettiin matkaa, ja sama homma n 3 kertaa jokakerta matkaa pidentäen...Lokki pois ja Lucky autoon.

Edellinen starttaaja tuli aika nopsaan pois (ja on ollu aina tosi hyvä koirakko!) ja kertoi et koe keskeytyi  riistan vaihtamisen takia...uuhh...mulle iski jonkunmoinen paniikki siitä. Itseasiassa Luckylla (Luojan kiitos) ei ole ollut vaihtamis ongelmaa, sillä sillä on aina ollu ollut julmeton kiire palauttaa riista mulle ja päästä ÄKKIÄ noutamaan vaikka polun varrella näkemäänsä riistaa =D
Mutta...se teki minuun vaikutuksen jota jäin ennen starttia jännäämään, ja päätin heti siinä pillittäväni joka kerta kun riista tulee sen lähimmän riistan ohi...hölmö minä!

Jouduttiin siinä sit odottamaan starttivuoroa...piiiiitkääään, sillä porukat pitivät lounastauon. Se tauko oli itseasiassa ihan hyvä! Saatiin rauhoittua ja olla ihan hiljaa mettäs =) No Lucky siinä tärisi kyllä, kun tietenkin tiesi pääsevänsä noutamaan =D Mutta minä rauhoituin...

Lucky 8 viikkoisena...ikkunaan lentäneen pikkulinnun löysi ja suoraan minulle syliin toi <3


KOESELOSTUS :
Huuto SEURAAVA, on aina ihan kauhee!!! Sekä mulle että Luckylle!
Mutta otin Luckyyn siinä koepaikalle kävellessä tiukan psyykkisen otteen...tsadaaaa!!! Et muuten vedä mua koepaikalle, MINÄ määrään NYT! Ja SINÄ teet töitä MULLE!

Tuomari kätteli, ja kertoi kokeen kulun. Oikeesti, eihän siinä ihan tarkkaan tämmönen kokematon ohjaaja pysty tarkasti kuuntelemaan... Nyökkäsin että asia selvä (haha). Hihna pois ja koe alkaa siitä...

Meidät ohjattiin rantaan, jossa kun kerroin olevani valmis ammuttiin laukaus. Tuomarin luvalla lähetys ykkösmarkkeeraukselle joka tuli oikealle meistä ja kiven taakse, niin että pudotus näytti tulevan mantereelle...Lucky lähti maita pitkin noutamaan ja myös palautti maitse. Tämä lintu oli kuulema ollut tiukahkossa otteessa.

Seuraavaksi ohjaus. Siirryttiin toiseen lähetyspaikkaan. Ohjauslintu oli vastakkaisella rannalla muutaminen ohitettavien kivien takana. Tein lähetys/ohjaus suunnitelman jo ollessani katsomassa ed koesuorituksia: lähetin ulapalle ja tarkoitus oli kääntää koira sitten vasemmalle rantaan. No menihän Lucky ohjattuna  kuin veturi sinne pikkuisen pinnalla näkyvien kivien luokse...todella pikainen toteamus ettei ollu lintu ja kääntyi kyllä ihan itsenäisesti kohti rantaa (muokkaus! katsoin videon jonka Kummitäti oli kuvannut, ja siinähän Lucky selkeesti pillistä pysähtyi ja otti suunnan sinne minne näytin, näin sitä vaan unohtaa...)....
Kun Lucky nousi rantaan tuomari sanoi, että edelleenkin saan ohjata tai olisi jopa suotavaa =) Ja ohjasin: ensin pysäytyspillitys, ja sitten OIKEE...Sinne meni ja löysi linnun JA aloitti palauttamisen RANTOJA PITKIN =/ grrrrr...mä kiehuin ja yritin saada sen tulemaan vettä pitkin...Hermostui ja pillitin ihan liikaa ja huusin jopa nimellä!!! En olisi muistanu tuota kohtaa, jos ei Kummitäti olisi filmannu koko suoritusta. NOOO...tulihan Lucky rymisten mun luo ja kaunis luovutus, ja ilmeellä viestitti, että 'mä tiedän, tiedän, matkan varrella on Mamma lisää lintuja!'. Niin...sitähän olin juurikin
pelännyt, että kun palauttaa rantoja pitkin, niin voisi (ei ole  koskaan näin tehnyt) vaihtaa hakualueen riistaan.

Saatiin siirtyä seuraavaan lähetyspaikkaan. Tässä täytyy sanoa, että siinä ei jännittänyt enään, ettäkö Lucky karkais viereltä vaan pystyin ihan rauhassa omassa tahdissa kävelemään, sillä luotin Luckyyn et pysyy vierellä.
Ja hausta haetutettiin yksi riista . Näpsäkästi toi rymisten taas =) Selkeesti Lucky nauttii tän tyyppisistä tehtävistä, että on vaihtelua...Pupu tuli suoraan käteen. Jännä nähdä, että Lucky ihan tarkasti halusi luovuttaa mulle, sydän sykki molemmin puolin <3

Siirryttiin takas ohjauslähetyspaikalle. Kakkosmarkkeeraukset ja laukaukset. Tuomarin luvan saatuani sain lähettää Luckyn. Nouti vimmatulla vauhdilla...ja käteen riista vettä valuvana =) (Huh..ollaan saatu sitä kyllä koko kevät treenata). Ja rauhoitus sivulle, ja katsoin Luckyn katsetta muistaako toisenkin tiputuksen joka tuli maihin. Ja muistihan nyt toki =) Luckylla on hyvä markkeerausmuisti..
Ja niin lähti poika taas uimaan kohti seuraavaa riistaa. MUTTA PALAUTTI RANTOJA PITKIN TAAS!!! Grrrrr...ja tätä ongelmaa kun EI ole ollut koko keväänä! Olin ihan treenissä sen varmistanut, että oliko varmasti koko viime kesän opettaminen jääny mieleen...Juupa juu...Lucky halus palauttaa NOPEINTA reittiä pitkin, mikä sinänsä on viisasta koiralta, mutta kokeessa se ei ole suotavaa, vaan mieluusti samaa reittiä pitkin takas kuin mitä oli mennytkin, eli vettä pitkin. Tässä kohtaa osasin pitää suuni kiinni..luotin Luckyyn ettei vaihda matkan varrella.
 Vielä tiedoksi siitä, miksi koiran pitäisi palauttaa suoraviivaisesti, on se että se saattaa palauttaa hakualueen läpi/läheltä ja sehän EI saa ottaa sieltä riistaa, silloin koe on ohi ja saa nollan.



Lopuksi hakualueen tyhjäys...sehän meni mallikkaasti ja tehokkaasti. Itse vaihdoin lähetyspaikkaa joka riistalla. Eli tuomari alussa kertoi alueen jolla sai liikkua.  Hakualue oli osittain rannassa olevassa peitteisessä maastossa ja osittain metsässä. Syvyyttä oli kans aika paljon...nyt en osaa sanoa kuinka paljon. Sieltä ne kaikki loputkin tuli ja viimeinen oli varis jonka ohi Lucky oli jo juossut koko kokeen ajan =) Siinä kohtaa tuomari ei pitänyt siitä, että lähetin aikalailla suoraan siitä edestä, mutta olin todellakin ihan luvallisessa kohdassa. Jos toimin metsästyksessä, niin näinhän sitä yhteistyötäkin tehdään.

Tuomari antoi sanallisen selostuksen, ja silloin vasta tajusin kuinka jännittyny olinkaan...hengitys salpautui ja meinasin pyörtyä =D Lucky oli kokeessa siihen mennessä nopein...palautusta tuli minulle, kokemattomalle ohjaajalle, että vähemmän pillitystä olisi parempi. Todellakin...tiedän tiedän ja ihan turhaa se on oikeesti Luckyn kans, sillä ei se hidastele koskaan palautuksissa kun tietää saavansa taas jatkaa noutamista. Mutta pelkäsin Luckylle käyvän samoin kuin edelliselle koiralle, että pysähtyisi kaukaan tullessaan lähellä olevalle riistalle. Hölmö minä...oikein HÖ! En ole muutenkaan tarvinnut luoksetulopillitystä viljelllä palautuksissa!

Vein Luckyn autoon, ja palasin koepaikalle katsomaan muiden suorituksia...Jossain vaiheessa tuomari kääntyi minua kohti ja sanoi, että yhden koiran kohdalla hän vielä epäröi palkintoa ja sanoi sitten suoraan, että meidän palkinto vielä mietitytti. Tuntui ihan mielettömän jännältä ajatella, että oltais kakkosessessa kiinni =D Ykkönenhän ei siitä meidän suorituksesta millään olisi kuulunut tulla, sen on selvää.

Olen mielettömän onnellinen, että meidät palkittiin ekassa AVO startissa! Niin monta nollaa oli siinä luokassa tullut ja vain 2 ykköstulostakin! Ja näin nämä molemmat ykköstuloksien suoritukset, ja ne oli todellakin virheettömiä ja kaunista katseltavaa!

Parasta kokeessa on se, että saa tuomarilta puolueettoman arvostelun, ja sen perusteella sitten tietää todellakin mitä treenata ja parantaa.

Pukeutumisesta senverran, että ensimmäistä kertaa olin pukeutunut valkoiseen pitkähihaiseen ohkaiseen fleeceen ja vihreä liivi päällä. Lisäksi oikein vaalea vaaleanpunainen lippis. Näin oli moni muukin kisaaja varustautunut. Tämä vaaleus varmistaa, että koira näkee missä ohjaaja on ja ohjauksetkin näkyvät sinne kauas. Nyt pitää hankkia vielä oikein ohkainen valkoinen pitkähihainen t-paita...


                                              AVO 3 saatiin =) Tästä on hyvä jatkaa!


Ja muiden rohkaisemana ilmoitin meidät jo Lappäjärven kokeeseen 14.6.2014...













No comments:

Post a Comment